Life

Wat is os naviculare?

Wat is os naviculare?

Het os naviculare is een van de zeven voetwortelbeentjes. Het is gelegen aan de mediale zijde van de voetwortel en vormt een gewrichtsverbinding met het sprongbeen aan proximale zijde en de drie wiggenbeenderen (het os cuneiforme mediale, intermedium en laterale) aan distale zijde.

Wat is de os tibia?

Het os tibiale externum (ook os naviculare accessorium of os naviculare secundarium) is een accessoir voetwortelbeentje dat vaak als extra ossificatiepunt ontstaat gedurende de embryonale ontwikkeling.

Wat is de Calcaneus?

De calcaneus is het grootste bot van de voet. De functie van dit bot is het opvangen van het gewicht van het lichaam tijdens lopen en rennen. Het hielbeen is het bot dat de hiel van de voet vormt. Bij staan of lopen draagt dit bot het grootste deel van het lichaamsgewicht.

Wat is een Tarsale coalitie?

Bij sommige mensen kunnen twee botjes met elkaar vergroeid zijn. Dit heet een Tarsale coalitie. Het gaat dan om de voetwortel, die bestaat uit verschillende ‘tarsale’ botten. Als twee botjes aan elkaar groeien, noemen we dit een coalitie.

Waar zit de tibia?

Het plateau van de knie (ook genoemd ‘tibia plateau’) is het dragende gedeelte van het scheenbeen (de tibia) dat samen met het dijbeen het kniegewricht vormt. Het tibiaplateau zit aan de bovenkant van het scheenbeen. Het plateau van de tibia is bedekt met kraakbeen en vormt zo een glad gewrichtsoppervlak.

Wat is tibia en fibula?

Kuitbeen; dun lang bot in het onderbeen van Tetrapoda, evenwijdig aan het scheenbeen De fibula, het dunste bot van het menselijk skelet, articuleert in het kniegewricht met het dijbeen en in het enkelgewricht met het sprongbeen. Het is enigszins beweeglijk ten opzichte van het scheenbeen (tibia).

Wat te doen bij gebroken middenvoetsbeentje?

Indien de breuk in de middenvoetbeentjes zit, is het afhankelijk van de pijn en de zwelling of een stevige schoen voldoende is, of dat er gips moet worden gegeven. Wanneer de breuk in de voetwortelbeetjes zit, zal gips vaak wel nodig zijn, meestal in combinatie met enige tijd niet mogen belasten van de voet.

Hoe weet je of je voet is gebroken?

Symptomen en klachten

  • Zwelling en bloeduitstorting van de voet op de plaats waar het botje gebroken is.
  • Soms standsafwijking van de voet of tenen.
  • Pijn in de voet in rust en bij beweging.
  • Pijn bij bewegen van de tenen.
  • Asdrukpijn over de voet.
  • Soms zijn er gevoelsstoornissen in de voet of tenen.

Hoe lang duurt een gebroken middenvoetsbeentje?

De breuk geneest meestal binnen enkele weken volledig. Het kan tot 8 weken duren voordat de voet weer volledig belastbaar is. Fysiotherapie is meestal niet nodig.