Life

Hoe reken je een wortel uit op je rekenmachine?

Hoe reken je een wortel uit op je rekenmachine?

Hallo, Druk eerst op het knopje ‘shift’ en dan op het knopje ‘x2’. Met ‘shift’ selecteer je de functie die boven het knopje staat in plaats van op het knopje. Boven het knopje zie je het wortel-teken staan.

Hoe bereken je een wortel zonder rekenmachine?

Voor het bepalen van de vierkantswortel van een geheel getal, kun je het gehele getal delen tot je een antwoord krijgt dat hetzelfde is als het getal waar je het gehele getal door deelt. Bijvoorbeeld: 16 gedeeld door 4 is 4, en 4 gedeeld door 2 is 2, enz.

Wat is de vierkantswortel van 4?

De vierkantswortel van 4 is echter 2, omdat 2 vermenigvuldigd met 2 gelijk is aan 4 (2 x 2=4).

Hoe doe je wortel?

Houd Alt ingedrukt. Typ K, I en daarna J. De cijfers op deze lettertoetsen zijn 2, 5 en 1.

Hoe bereken je Wortelformules?

Bij het herleiden van een dergelijke formule ga je als volgt te werk:

  1. Splits de wortel op in tweeën door gebruik te maken van de vermenigvuldigregel √ax=√a·√x. .
  2. Herleid de wortel zonder het x-teken erin. Zo nodig kun je hiervoor je rekenmachine gebruiken en afronden op twee getallen.
  3. Herleid de som tot de vorm van a√x.

Hoe doe je een hogere Machtswortel op je rekenmachine?

Als je nu een n-de machtswortel hebt, n√(xm) = xm/n. En dat geef je als volgt in je rekenmachine in x^(m/n). Waarbij x het grondtal en m de exponent van het getal waar je de n-de machtswortel van neemt (indien er geen exponent staat gewoon 1 invullen), en n is de n-de machtswortel.

Hoe bereken je vierkantswortel uit?

De productregel van vierkantswortels stelt dat voor elk gegeven getal a en b, Sqrt(a × b) = Sqrt(a) × Sqrt(b). Vanwege deze eigenschap kunnen we nu de vierkantswortels nemen van de tweedemachtsfactoren en deze met elkaar vermenigvuldigen voor het antwoord. In ons voorbeeld nemen we de vierkantswortels van 25 en 16.

Hoe krijg je een wortelteken?

Door middel van de toets combinatie alt⌥ + cmd⌘ + T.

Hoe maak je wortelteken?

Je schrijft een wortel met het teken √. Een som schrijf je op als: √25=5. Je spreekt dit uit als ‘wortel 25’ of als ‘vierkantswortel 25’. Een wortel is namelijk het tegenovergestelde van een kwadraat, maar er bestaan ook machtswortels!